top of page

Cursusaanbod

Ook jij kan leren spiertesten!
De basis van kinesiologie vormt de spiertesten. Met deze spiertesten kun je zoeken in de enorme bron aan informatie die opgeslagen zit in ons lichaam en zo de woordeloze taal van het lichaam vertalen. Het geeft je de mogelijkheid een eerlijke communicatie te hebben met het lichaam, zonder dat het brein, de 'babbelbox', er van alles van gaat vinden.
Je gaat snappen waarom een klacht is ontstaan en ook wat je kan doen om dit op te lossen.Deze manier van werken is speciaal ontwikkeld voor de leek dus voor iedereen binnen handbereik, inzetbaar voor je gezin, familie, vrienden- en kennissenkring.

 

Voor de professionele therapeut is kinesiologie een prachtige werkwijze om te combineren met de tools die je al in huis hebt, om een behandeling te geven die echt op het lijf van je cliënt geschreven is.  

Kijk de video voor meer informatie over elke cursus

De Zichtverbredersroute
Voor de professional en de particulier

De Zichtverbredersroute is een cursusreeks die je per onderdeel kan volgen, op je eigen tempo. Alle cursussen geef ik zelf, met uitzondering van Krachtenspel. Als je de reeks volgt kun je behandelingen gaan geven aan anderen en natuurlijk aan jezelf.

De praktijkhoudende therapeut krijgt met dit pakket een waardevolle aanvulling in handen met een scala aan kinesiologische technieken. Via de spiertesten
kun je nu specifiek bij elke cliënt uitvragen wat deze nodig heeft, en de technieken die je al in huis hebt combineren in 1 sessie waarmee nog meer maatwerk geleverd kan worden.

Voor de leerkracht, remedial teacher, kindercoach en natuurlijk de ouder die kinderen bij het leren wil ondersteunen is een aparte, korte, route ontwikkeld:

De Kunst van het Spiertesten Special in combinatie met Zicht op Woordblind.

Deze twee cursussen geven de mogelijkheid inzicht te krijgen per kind hoe deze informatie verwerkt en waar de blokkade hierin precies zit. Hierdoor kun je weer maatwerk geven in passende oefeningen geven zodat het kind doelgerichter bezig is en sneller resultaat ervaart.

De hele route bestaat uit een aantal op elkaar aansluitende cursussen die in een vaste volgorde gevolgd dienen te worden.
 

 1. De Kunst van het Spiertesteneventueel De Kunst van het Spiertesten Special (2 dagen)

 2. Touch for Health 1&2

 3. Zicht op Woordblind (3 dagen)

 4. Touch for Health 3 & 4)

 5. Zicht op Leefblind deel 1 & 2 (2 x 3 dagen)

 6. Krachtenspel (3 dagen,uitsluitend gegeven door Coby Schasfoort en Els Jansen)
   

Mocht je de hele reeks hebben gedaan kun je de instructeurscursus volgen en zelf les gaan geven.

Als instructeur volg je ieder jaar een update dag zodat je kennis op pijl blijft en van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte blijft.

Kijk hier voor andere Zichtverbreders in Nederland.

De Kunst van het Spiertesten - cursusboek

De Kunst van het Spiertesten: Voor iedereen


Iedereen kan leren spiertesten. Goed en betrouwbaar spiertesten is juist de kunst. In deze 2-daagse cursus leer je de basis van het spiertesten en de achtergronden. Je leert diverse stressreductie-oefeningen, het testen van essences, kristallen, kaarten, werken met affirmaties en nog veel meer. Als je nog helemaal niet bekend bent met spiertesten is dit een must én een fijne manier om te kijken of kinesiologie wat voor je is. Ook is het een mooi opstapje naar b.v. Touch for Health I.

Aantal uren: 16

Verplichte vooropleiding: geen

Kosten: 175 euro incl. cursusboek

Cursusdata: 18 en 19 maart 2024

De Kunst van het Spiertesten Special - cursusboek
De Kunst van het Spiertesten -Special-: Voor iedereen, met name voor begeleiders van kinderen bij leeractiviteiten (ouders, leerkrachten, remedial teachers) en kindercoaches.

Als je geen kinesioloog bent, of wil worden maar wel Zicht op Woordblind wil gaan volgen is deze Special de start. De cursus is grotendeels hetzelfde opgezet als de 'gewone' cursus Kunst van het Spiertesten, alleen werken we dan niet met affirmaties en essences. Hiervoor in de plaats komen de voortesten en de 8 spiertesten uit de Touch for Health die in Zicht op Woordblind gebruikt worden. Zo hoef je Touch for Health I en II niet te volgen.

Aantal uren: 16

Verplichte vooropleiding: geen

Kosten: 175 euro incl. cursusboek

Cursusdata: nog niet gepland

Touch for Health I - cursusboek

Touch for Health I:

In deze cursus leer je de principes van het spiertesten. Daarnaast leer je het toepassen van veertien spiertesten in relatie tot de veertien meridianen.

Aan bod komen:

 • de meridianenleer

 • verschillende correctietechnieken w.o. neurolymfatische punten, neurovasculaire punten, meridianen, wervelreflexen en aanhechting en oorsprong

 • eenvoudige pijn verminderen

 • eenvoudige emotional-stress-release

 • voeding om de spier te versterken

 • testen met behulp van een tussenpersoon

 • kruislopen voor plezier

 • balanceren op een doel

Na afloop van de cursus ben je in staat om iemand een ‘veertien spierenbalans’ te geven en zo de energiedoorstroming en het zelfhelende vermogen van het lichaam te activeren

Aantal uren: 24

Verplichte vooropleiding: geen

Kosten: 350 euro - cursusboek 25 euro

Cursusdata: dinsdag 6, 13 en 27 februari 2024

Touch for Health II - cursusboek

Touch for Health II:

Naast veertien nieuwe spiertesten staan in deze cursus de ‘Vijf Elementen’ centraal (vanuit de theorie van de acupunctuur) met de bijbehorende emoties waarmee je leert werken.

Daarnaast komen aan bod:

 • het werken volgens het meridiaanwiel

 • het werken met de alarmpunten in connectie met overenergie

 • acupressuur ter versterking

 • meridiaan-kwaliteiten, meridiaan-massage en bewandelen van de meridiaan

 • Voeding testen

 • pijntechnieken

 • kruisloop voor integratie

Na afloop van de cursus ben je in staat om iemand een uitgebreidere balans te geven met inzicht in emotionele achtergronden.

Aantal uren: 24

Verplichte vooropleiding: Touch for Health I

Kosten: 350 euro - cursusboek 25 euro

Cursusdata: dinsdag 26 maart, 2 en 9 april 2024

Zicht op Woordblind - cursusboek
Zicht op Woordblind: Voor iedereen die inzicht in leren wil krijgen, hoe dit gaat bij een kind maar zeker ook de volwassene.

Woordblind, een 'ouderwets' woord voor Dyslexie maar wat heel duidelijk aangeeft wat er gebeurt als een kind stress ervaart bij lezen en/of schrijven. Letterlijk niet meer kunnen zien wat er werkelijk staat, of het nu om lezen, schrijven of rekenen gaat.
En dit is iets waar niet alleen een kind problemen in ondervindt. Want als het stresspatroon niet weggaat, blijft dit een probleem, ook als het kind volwassen is geworden.
 
Woordblind gaat over veel meer:
Stress en spanningsfactoren hebben invloed op ons leren. Niet altijd is duidelijk wat er aan de hand is, lijkt het kind geen stress te hebben maar is er wel een belemmering bij het leren. Of de concentratie is vaak ver te zoeken. Een voor de hand liggende oorzaak kan iets zijn wat thuis speelt, met vriendjes, of is het iets totaal anders? Is er b.v. in de ontwikkelingsfase voldoende ruimte geweest om te bewegen zodat het kind goed weet wat links en rechts is, of werken de ogen wel goed samen? Allemaal factoren die meespelen met het leerproces. Voor de bevordering van het leerplezier is het belangrijk dat we de oorzaak en oplossing vinden van die stress en spanning. En zeg nu zelf, we blijven ons leven lang leren, dus is het van belang dat we dit zo vrij mogelijk van stress kunnen doen.

In Zicht op Woordblind gaan we op zoek naar hoe informatie z'n weg vindt naar de hersenen en hoe de samenwerking is van de 2 hersenhelften. Welke uitdagingen er onderweg voorbij komen, en hoe zich dit uit in het leerproces. We gaan dieper in op stress op specifieke leeronderdelen als lezen, schrijven en rekenen. En natuurlijk wat je kan doen om de stress op te lossen en de hersenhelften beter met elkaar te laten samenwerken.
Een zeer complete cursus waarmee je je leerling, kind, partner én jezelf beter leert kennen en meer leerplezier kan geven.

Aantal uren: 21

Verplichte vooropleiding: Touch for Health I en II

                                         of: De Kunst van het Spiertesten ~Special~    

Kosten:  350 euro - cursusboek 25 euro

Cursusdata: dinsdag 7, 14 en 21 mei 2024

Touch for Health III - cursusboek

Touch for Health III:

Naast de laatste veertien nieuwe spiertesten staat het protocol reactieve spieren* centraal in relatie tot fysieke pijnklachten.

Daarnaast komen aan bod:

 • 5 elementen kleurenbalans

 • gaits

 • polspunten testen

 • het werken met in circuit zetten (de pause lock)

 • paintapping bij chronische pijn

 • acupressuur om te sederen

 • 5 elementenbalans met voeding

 • verzwakkingstechnieken

Na afloop van de cursus kun je iemand ook bij fysieke problemen in balans brengen door te werken met het protocol van de reactieve spieren. Daarnaast is er aandacht voor verdieping van het werken met de 5 elementen m.b.v. kleuren en voeding.

Aantal uren: 24

Verplichte vooropleiding: Touch for Health II

Kosten: 350 euro - cursusboek 25 euro

Cursusdata: dinsdag 18 en 25 juni, 2 juli 2024

Touch for Health IV - cursusboek

Touch for Health IV:

Deze cursus is een verdieping van alle materiaal en leerstof uit Touch for Health 1, 2 en 3.

Na afloop van de cursus kun je iemand een uitgebreide balans geven met uiteenlopende technieken inclusief het testen van voeding.

Aan bod komen:

 • 5 elementen emoties verdieping

 • balanceren in de 5 elementen met geluid

 • theorie van de acupressuurpunten

 • luo punten

 • balans op het tijdstip van de dag. (denk ook aan jetlag en wisseldiensten)

 • tibetaanse acht energieën

 • neurolymfatisch release

 • stress release voor de houding


Aantal uren: 24
Verplichte vooropleiding: Touch for Health III
Kosten: 350 euro - cursusboek 25 euro

Cursusdata: dinsdag 10, 17 en 24 september 2024

Zicht op Leefblind - cursusboek
Zicht op Leefblind I en II: voor iedereen die zo ontspannen mogelijk een doel wil (helpen) bereiken

Als je dingen in het dagelijks leven lastig vindt en je weet niet hoe je het oplost of er mee om kan gaan, is het als het ware een blinde vlek. Steeds dezelfde belemmerende overtuigingen duiken op, je hebt angsten, verdriet of andere emoties die een echt gelukkig leven in de weg staan. Je zou kunnen zeggen: je bent op een bepaalde manier Leef'blind'.

In deze cursus gaan we echt de diepte in. Je leert te werken met een doel en welke belemmeringen je op weg naar dat doel tegenkomt: wat zijn de blinde vlekken, waarom wordt een doel niet bereikt?
Met spiertesten en fingermodes zoek je in de enorme bron aan informatie in het lichaam, maak je de blokkade zichtbaar, ontdek je wat de rode draad is en welke correcties aan de orde zijn, in het heden én verleden.

Deze cursus bestaat uit 2 delen:
Zicht op Leefblind I

Aantal uren: 24

Verplichte vooropleiding: Touch for Health III

Kosten: 350 euro - cursusboek 30 euro

Cursusdata: dinsdag 22 oktober, 5 en 12 november 2024

  

 

Zicht op Leefblind II
Aantal uren: 24

Verplichte vooropleiding: Zicht op Leefblind I

Kosten: 350 euro

Cursusdata: dinsdag 14, 21, 28 januari 2025

 

bottom of page