top of page

Waar komt Touch for Health vandaan?

In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkelde een Amerikaanse chiropractor, George Goodheart, een methode om te testen of een spier sterk genoeg was om mee te werken en of zijn behandeling achteraf effect had gehad. Die spier gaf ook sterkte of zwakte aan als er iets wel of niet goed was in andere onderdelen van het lichaam, bijvoorbeeld het zenuwstelsel of organen. Hij ontdekte dat een lichaam zich weer in balans liet zetten na bepaalde spiertesten en behandelingen.

 

Hij bundelde kennis uit de fysiotherapie, osteopathie en de eeuwenoude kennis van de Chinese geneeskunde, zoals accupunctuur en meridianenleer. Dit noemde hij Toegepaste Kinesiologie.

( Kinesiologie = leer van de beweging)

Drenthe, Odoorn, alternatieve geneeswijze, Sandra Cornet
Drenthe, Odoorn, alternatieve geneeswijze, Sandra Cornet

Ene Dr. John Thie was één van zijn leerlingen die deze methode nog een flinke stap verder voerde.

 

Hij realiseerde zich dat het zo zou moeten zijn dat, op het moment dat iemand zich niet lekker voelt, op welke manier ook, hij zichzelf zou moeten kunnen testen door middel van toegepaste kinesiologie. En zichzelf dan ook weer in balans kunnen brengen, wat veel ‘gedokter’ kon voorkomen.

 

Maar aangezien toegepaste kinesiologie een zeer uitgebreide studie is, was dat dus geen optie.

 

John Thie ontwikkelde daarom een methode die iedereen kan leren. Dus u, en jij en ik.

 

Hij noemde het: Touch for Health, aanraken voor gezondheid.

 

Wereldwijd zijn er inmiddels duizenden artsen, fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen, maar ook leken die gebruik maken van de spiertest.

In de jaren '70 van de vorige eeuw ontdekte Coby Schasfoort-Spanbroek de Touch for Health.

 

Als wijkverpleegkundige had ze al heel veel kennis en ervaring op het gebied van de geneeskunde opgedaan. Ook besefte ze dat met dit nieuwe fenomeen, mensen zichzelf gezonder konden maken en houden. 

 

In Witteveen, Drenthe, bouwde ze een centrum, de Hof van Axen, waar ze 40 jaar lang mensen hielp, cursussen en workshops gaf en Touch for Health en de toegepaste kinesiologie in Nederland op de kaart zette.

 

Een gevleugelde uitspraak van Coby:
 

" Als Touch for Health-therapeut ben je op 
     zoek naar de zucht van verlichting".

 

Drenthe, Odoorn, alternatieve geneeswijze, Sandra Cornet
bottom of page